Киви за имунната система и запек

Кивито, Actinidia deliciosа, е растение от род Актинидия, което е кръстено на птицата киви заради сходната външност, но някога е наричано „китайски гъши плод“. Съществуват много сортове киви, като от тях само два са предназначени за консумация. Плодовете на растението приличат  по форма и големина на дребен картоф или кокоше яйце. За родина на прародителя на кивито се смята Китай, но с времето храстовидното дърво е култивирано.

Плодовете на кивито се отличават с високо съдържание на витамини А, В1 и С. Количеството витамини в кивито е значително по-голямо спрямо количеството в плодове като ябълки, ягоди и лимони. В химичния състав на плода участват много минерали, сред които натрий, калций, калий, желязо, фосфор, сяра, хлор и магнезий. Плодът е богат на биологично активни субстанции, около 1,3 процента киселини, 1,6 процента протеини, около 12 процента захари и над 300 милиграма витамин С. В 100-грамов плод се съдържат 49 калории, 1 грам белтъчини, 11 грама въглехидрати, 2,6 грама диетични фибри и 0 грама мазнини. В състава на кивито особено важен е ензимът актинидин, който спомага за по-бързо смилане на месото.

Плодовете на кивито се препоръчват при слабост и изтощение на организма, след прекарани тежки заболявания. Те могат да се консумират при умствено и физическо претоварване. Хората с проблеми с лениви черва, които често имат запек, също могат да консумират киви до отшумяване на симптомите. Сокът от киви стимулира дейността на имунната система. Плодът е подходящ за хора с тежки фрактури на костите. Кивито има способността да изгаря мастните натрупвания в кръвоносните съдове, което намалява опасността от поява на сърдечно-съдови заболявания. То може да се консумира в случаи на трудно зарастващи рани след операция, при боледуване от пневмония, грип, инфекции, анемия и кръвотечения. Благодарение на активните си вещества, кивито има силно антиоксидантно действие. Тези съставки спомагат за протичането на нормалните метаболитните функции.

Кивито е нискокалорично и затова то е превъзходен плод за тези, които имат нужда да редуцират излишните килограми. В кулинарията кивито може да се употребява за омекотяването на месото на рибата. Кивито може да се използва като козметична съставка, като от меката вътрешна част можете да си правите маски.

Кивито е един от най-честите причинители на алергични реакции от храна. То може да доведе до много тежка алергична реакция, затова е добре хората, които са чувствителни спрямо полените на брезата и спрямо латекса, да са внимателни, тъй като могат да получат алергия. Това е така, защото плодовете на кивито и брезата имат едни и същи алергени. Алергичната реакция от киви се характеризира с подуване на устните, оток на лигавицата на глътката, сърбеж в устната кухина и оттам затруднено дишане и опасност от задушаване. Освен това кивитата са сред малкото храни, които съдържат оксилати. Това са субстанции, които ако са в прекалено силна концентрация в тялото, могат да кристализират в твърди субстанции и да доведат до здравословни проблеми. Поради тази причина хора, които имат проблеми с бъбреците или жлъчката, е добре да внимават с консумацията на киви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *