Петък, 29.03.2024
        Нашият сайт се издържа от реклами и дарения!               

Кивито е наричано "плодът на здравето" от източните народи

Киви - полезно за здравето

Снимка: Маската с киви подмладява

Кивито (Actinidia deliciosa) е вид покритосеменни растения от род Актинидия (Actinidia).

Кивито е "кръстено" на националната и гербова птица на Нова Зеландия.

От там растението е пренесено в Южна Америка и Курилските острови. По-късно е аклиматизирано в Европа, включително и в България. У нас този плод е внесен от Франция преди малко повече от десетина години и засега се отглежда в някои сортово-изпитателни станции предимно в по-топлите райони на страната. Отглежда се много добре в Китай и страните от Далечния Изток.

Кивито е висок храст - многогодишна лиана, достигаща до 20 метра, с едри (15-20 см), красиви листа, опадащи през есента.

В 100 грама от киви - този екзотичен плод се съдържат:

49 килокалории, 0 г мазнини, 1 г белтъчини, 11 г въглехидрати и 2,6 г влакна. Плодовете съдържат 80+ % вода, 18 % сухо вещество, в което 9-12 % захари, 1 % киселини, 1,6 % протеини, над 300 мг витамин С. В състава му влизат също и витамин В1, витамин А, ензимът актиния или актинидин (който помага за смилане на месото), минерални соли на калия, фосфор, калции, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и др.

Кивито се нарича от източните народи “плод на здравето”, поради сравнително високото съдържание на витамини.

Кивито е полезно за здравето

Кивито е изключително богато на витамин С – съдържа повече от всеки друг цитрусов плод и 8-10 пъти повече от съдържащото се в лимона количество. Не бива да се отминава и съдържанието в него на калий, калций, целулоза, натрий, магнезий и желязо. Всичко изброено дотук предполага лечебни качества.

Кивито помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции.

Плодът е много подходящ за хора, претърпели операции, при които раните трудно зарастват или пък са с тежки фрактури на костите.

Благодарение на способността си да "изгаря" мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Рецепти с киви:

Салата с киви

Необходими продукти за 2 души: 1 киви, домат, връзка босилек, 2 твърдо сварени яйца, зелен лимон, зехтин, настърган пармезан, скилидка чесън, 200 г крехък бекон.

Приготовление: Доматът се попарва и обелва, нарязва се на две половинки, като се отстраняват семките и сокът. Сърцевината се нарязва на ситно. Кивито се обелва и разрязва по дължина, като се отстранява твърдата част, а меката част се нарязва на малки парченца. Разбърква се с доматите, 3 лъжици зехтин, чесън и няколко листенца босилек. Беконът, нарязан на тънки лентички, се нарежда върху чиния. Върху всеки бекон се поставя малко домат и киви, поръсва се със ситно нарязаното яйце и пармезан. Украсява се с тънки парченца лимон. Посипва се с черен пипер.

Сладолед от киви

Необходими продукти: 4 бр. киви, обелени и нарязани; 500 мл неподсладен ябълков сок; 1 с.л. лимонов сок; 1 ч.л. настъргана портокалова кора.

Приготовление: Кивито, ябълковият и лимоновият сок се разбиват. Добавя се портокаловата кора. Получената смес се оставя във фризера да стегне, след което се разбива, докато стане пухкав сладолед. Връща се обратно във фризера до втвърдяване. Преди сервиране да се остави на стайна температура за около 10 минути.

Сладолед с киви

Подхранваща маска с киви за млада кожа

Поради съдържащите се в кивито витамини, то е много полезно за кожата на лицето. Съставките му са полезни за тонизиране, почистване и стягане на кожата, придавайки й младежки вид. Кивито прави кожата неотразима. Екстрактът от плодовете на кивито подпомага възстановяването на блясъка на кожата, редуцира фините бръчки, хидратира и премахва тъмните кръгове под очите. То е изключително подходяща съставка за козметичните продукти с ефект против стареене.

Смесете половин банан и едно киви до образуването на хомогенна смес. Добавете две чаени лъжици изцедено кисело мляко. Нанесете маската на предварително почистено лице. Оставете да действа 15-20 минути, след което я отстранете с хладка вода.

Маска с киви

Източник: ВВ - Тeam

Здраве и култура Здравен форум

16-11-2023 | виж всички новини | 


loading...

Анкета

На този ден

На 29 март 1886 г.  напитката Coca-Cola за първи път е произведена в Атланта от Джон Пъмбертън.  Pеклама на Кока-Кола от началот... повече

Препоръчани страници