Грешки и поуки при отглеждане на киви

Кои са важните грижи през първата година от засаждането

Любен КумчевАвтор: Любен Кумчев

Авторът на статията е дългогодишен производител на киви. Той е бил също така и заместник директор на Института по овощарство в Пловдив. Вече е пенсионер и заедно със съпругата си отглеждат разсади от различни сортове киви (Actinidia deliciosa) в малкото им стопанство в с. Бяга, Пазарджишко.

Вече не стои въпросът може ли кивито да се отглежда у нас, тъй като хиляди българи берат реколта от него. Много стопани са овладели тънкостите в грижите и се радват на чудесни реколти. Голяма част от производителите обаче допускат сериозни грешки, особено през първата година след засаждането.

Кивито се засажда почти целогодишно. Според времето и състоянието на разсада се променят и изискванията.

Как се зазимява

Когато разсадът е в спящо състояние и се засажда през есента и февруари, той е без листа. Тук най-важното е да разсадът да се загърли с 15-20 см пръст, за да не измръзне през зимата. Стеблото също трябва да се зазими, като се увие с вълнени и други изолационни материали (без найлон). Друг вариант е стеблото да се откачи от асмалъка, да се навие и да се зарови на 10-15 см в почвата. Това може да се приложи и в края на първата година, а в някои случаи и по-късно. Около средата на март откриваме стеблото и отгребваме затрупаното с пръст растение.

Поливане

Поливането през първата година е много важно. Кивито е култура, която изисква сериозни поливки. Необходимо е да се

киви

На преден план – дребноплодното киви Аркута

поддържа умерена влажност на почвата.  Тук най-често се греши.

Едни стопани преовлажняват почвата особено през пролетните месеци. В резултат на това растенията започват да жълтеят. Ако преовлажняването продължи, те загиват.

Добър показател за нуждата от напояване са листата. Когато са в хоризонтарно положение или изправени, няма нужда от поливка. А когато увиснат, това е знак, че поливането е закъсняло.

Някои стопани поливат с малки количество вода и така горният слой изглежда влажен, а почвата около корените е суха. Колкото по-голяма е сушата и по-високи са температурите през лятото, толкова по-обилно трябва да се полива. Иначе растенията изсъхват.

Друг сериозен пропуск през първата година на засаждането е липсата на засенчване през горещите летни месеци.

Накратко: когато се засажда разсад, висок над 1 метър поливането е почти ежедневно, а понякога и двукратно през деня. Разбира се, решението за това зависи и от климатичните условия – вятър, слънце, състояние на почвата (тежка, лека, песъчлива, глинена и т.н.). Оросяването в сутрешните и вечерни часове е особено благоприятно. Необходимо е поливките в началото на септември да се разредят и да се преустанови торенето с амониева селитра, за да може растенията да узреят и да се подготвят за зимата.

Какви сортове да се засадят?

Най-добър е сортът Хейуърд, който е най-едър и плодовете му стигат до 120 грама. Сортът Бруно също е много добър. Той е по-родовит и по-студоустойчив. За високопланинските райони е подходящ сортът Аргута. Той е дребен, без власинки и се консумира без да се бели. Двуполов е, тоест може да да се отглежда самостоятелно. Цветовете се самооплождат. Някои търговци, предимно вносители на киви, не посочват тази особеност на Аргута, в резултат на което стопаните се разочароват от дребните плодове.

Вече се произвежда и саксиено киви (Исай), което се отглежда в 10-литрови саксии. То е двуполово, с голи плодове без власинки и се консумира без да се бели. Подходящ е за терасно отглеждане.

На пазара се предлага разсад в различна възраст – от няколко месечен до няколко годишен. Колкото е по-възрастен, толкова по-добре. За съжаление недобросъвестни производители предлагат семеначета, които обикновено встъпват в плододаване късно – след 9-10 г. и обикновено са мъжки.

11 Comments

  1. Николай каза:

    Здравейте , днес си купих сорт киви Джени казаха ми че е двуполово , ако взема мъжко от кой сорт да бъде ? трябва ли да се подрязва и натори при самото засаждане ? Четох, че при засаждането тябва да се сложи узрял оборски тор .

  2. Иван каза:

    Здравейте. Женското ми киви тази година има много малки листа. На мъжкото нищо му няма. Листата му са норналнии даже прецъфтя. Каква може да е причината?

  3. Боян каза:

    Имам две кивата едното ми го прададоха като мъжко, а другото като женско. проблема е че ги купих от две различни места. едното беше от института в Пловдив, а другото от един разсадник по асеновградско шосе. имам същият проблем, само че годините станаха 6. освен това или не го виждам или въобще не цъфти. Прави едни грамадни красиви листа и до тук.

  4. ганка каза:

    Преди 5 години засадих два броя кивита но все още без резултат едното мисля че ще цъфти тази година но вече взех да се отчайвам дали ще има плод някога а са доста високи вече като асма

  5. Петрана Стаматова каза:

    Здравейте искам да закупя киви.Къде да намеря добър разсат.1

  6. Krasimir каза:

    Mojeli da popitam neshto

  7. georgi iliev каза:

    Може ли кивито да се отглежда в по-дълбок съд на открита тераса в блока?

  8. Минчо Танев каза:

    Преди две години купих от Кауфланд две кивита. Бяха около 40 см. с корените . Из пълних всички указания и грижи и след две години , сега са си същите – 40см. Кретени , които направиха по 2-3 листа и толкоз. Може ли да се оправят , или за гушата и- през оградата , в дерето?

  9. От няколко години съм насадила 2 бр. Киви. Сега след тия дъждове листата ми започнаха да повяхват. Какво ще ме посъветвате да направя.

  10. ДИМИТЪР ДИМИТРОВ каза:

    АРГУТА НЕ Е СОРТ, А ВИД. НЕ ВСИЧКИ СОРТОВЕ НА АРГУТА СА ДВУПОЛОВИ.
    Л.КУМЧЕВ Е НЕТОЧЕН В ОБЯСНЕНИЯТА.
    ОСВЕН ТОВА, КИВИ СЕ НАРИЧАТ САМО ACTINIDIA DELICIOSA.
    А БЕ ДА ПИШЕ НЕЩО……

Leave a Comment