Gotvach.bg»Статии»Диети»Диета с киви и кисело мляко

Диета с киви и кисело мляко

Киви

Кивито притежава висока хранителност. В един средно голям плод се съдържат: калий - 237 мг., каротиноид - 133 микрограма, витамин С-70 мг., калций- 26 мг., магнезий - 13 мг. Кивито е и добър източник на фибри.

Диети, които съдържат много растителни влакнини могат да понижат високите нива на холестерол, което от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт. Малките черни семенца на едно киви, комбинирани с ефикасна доза от неразтворимите фибри в него, директно се пренасят през стомашно-чревния тракт и стимулират перисталтиката на червата, а това е важен елемент от постигането на добри резултати при диета. Кивито също е богато и на разтворими фибри, които при смилане запълват стомаха и засилват чувството за ситост.

Диета с киви и кисело мляко

Организмът ни се нуждае постоянно от здравословно и балансирано ниво на добри бактерии в храносмилателния тракт и повечето кисели млека се произвеждат с активна съставка-тези бактерии. Една дума, която често се свързва с млякото е: „пробиотик”, което буквално означава „за живота” и се отнася до ползотворния ефект, който оказват живите организми, приемани в достатъчно количество чрез него. Най-отличителна черта на действието им е това, че регулират правилния баланс на микрофлората в червата и спомагат перисталтиката на червата. Учени провели проучване сред 68 доброволци, които изяждали по две чаши кисело мляко с „активни съставки” дневно в продължение на три месеца, като установили, че това довело до производство на високи стойности на интерферон в организма на хората, който е особено важен за имунитета протеин. Обикновено спазвайки диета, нашият организъм отпада и съпротивителните му сили отслабват, така че приемът на кисело мляко може да елиминира този риск.

Съчетавайки киви и кисело мляко в дневното си меню, осигуряваме на организма си продукти, засилващи едновременно бързото изхвърляне на токсините чрез засилена перисталтика и консумираме съставки, които се допълват с различното си съдържание, за да не се лишим от важни витамини и микролементи по време на диетата.

Желателно е кивито и киселото мляко да се приемат сутрин като освежаваща и зареждаща със енергия закуска, поне два месеца. Освен че не затормозяваме стомаха си с тежки и висококалорични храни, му доставяме необходимите съставки, които са добра грижа за правилно му храносмилане и перисталтика, а и отслабваме постепенно.

Една лесна рецепта: Едно голямо киви се нарязва в купичка с 250 гр. нискомаслено кисело мляко. Може да се добави и мед за овкусяване и да се удвои количеството на продуктите, спазвайки същото съотношение: 1 киви/250 гр. кисело мляко.

Енергийна стойност на тази закуска: 210 калории; 3 мг. натрий; диетични фибри - 3 гр.; общо мазнини - 3.8 гр.; въглехидрати - 30 гр.; протеини - 14 гр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest