Диетично ли е кивито

Кивито е един от плодовете, които се отличават с високо съдържание на витамин С (0,15 - 0,30%). Това е значително повече от съдържанието в лимона и касиса, които са едни от най-богатите източници на витамин С.

Много стойностен е и минералният състав на кивито: калийкалцийнатрий, желязо, фосфор, хлор и сяра.
Плодовете се използват в диетолечението и поради присъствието в тях на ензима актинидин, съдействащ за усвояването на месото, с което се храним. 


Плодовете трябва да се консумират добре узрели, тоест омекнали. При термична обработка кивито губи както своя богат витаминен и минерален състав, така и типичния си приятен вкус. По тази причина плодовете се ядат в сурово състояние самостоятелно или в комбинация, например с морски дарове.





{START_COUNTER}