Любен Кунчев е земеделец от Пазарджишкото село Бяга. Той отглежда киви от 30 години и определя себе си като пионер по въпросите за размножаване и отглеждане на растението у нас. Пред Фермер.БГ земеделецът разказа своята история.
 
- Г-н Кунчев, колко голямо е вашето насаждение от киви?
- Аз имам само 10 бройки киви, които са ми достатъчни, за да произвеждам 1 тон производство от растението.
 
- Къде го реализирате?
- Реколтата от киви реализирам в нетърговската мрежа. Много от моите приятели и познати ме търсят с молба за закупуване на големи количества. Отделно моето семейство се състои от 12 души – деца, внуци и правнуци. Всички ние ядем киви през цялата зима.
 
- От кога се занимавате с това и защо решихте точно с киви?
- С кивито се занимавам повече от 30 години, като зам. директор на Института по овощарство бях в една командировка в института в Рим през 1985 година. Там видях за първи път насаждения от киви. Беше ми познато от литературни данни какво представлява, но след като го видях, се влюбих в него от първи път. Моята цел в живота и работата винаги е била да търся новостите и така се насочих да отглеждам и произвеждам разсад от киви. Това беше моята основна задача. Поставих пред себе си целта да размножавам киви в България и смятам, че я постигнах.
 
- Имате ли представа какъв е пазарът на киви и колко са хората, които отглеждат растението в страната?
- По моите впечатления единици са хората, които произвеждат киви в странта, повече е внос. Освен земеделците, научните и овощарски институти са другите, които произвеждат киви. Всичко друго е вносно.
 
- Споделихте вчера, че именно Вие сте дали идеята на Института е Пловдив за отглеждането на киви в България.
- Не само аз, но мога да кажа, че съм от пионерите по този въпрос. През 1985 година когато внесох и ми подариха 10 бройки киви от Италия, го насадих в моя дом. След три години растението започна да ражда. Тогава температурите стигнаха до -22 градуса, но то нямаше никакви повреди, освен дребни измръзвания на пъпки. Това ми даде основание горещо да го препоръчам и тогава започна дейността ми за популяризиране на киви-то чрез радио, телевизия и вестници. Именно така започна разпространението на растението в България. 
 
- Има ли условия за отглеждане на киви в страната?
- Да, условия за отглеждане на киви в България има във всички райони на страната. Това показва моя 30 годишен опит. Разбира се, с малки изключения, тъй като има някои райони, където са на лице по-късни пролетни слани и мразове – чирпанско и казанлъшко например. Като цяло много хора от Северна България се опасяваха, че това растение не е популярно, но от хората, които си купуват разсад от мен знам, че производството и съответно продажбите вървят.
 
- Какво е нужно, за да започнем да отглеждаме растението?
- Първо трябва да си купите разсад, второ трябва да полагате наистина много грижи, защото кивито, като всяка култура, иска грижи. Грижите за него са главно в началото. Първата година е най-решаваща за него, защото при засаждане, то трябва да се полива през 2-3 дни. При много горещо време дори може да се оросява, за да се пази от силното слънце в началните години. След това обаче, когато растението стане на 3 години, няма никакъв проблем. Главните грижи са поливане, обработката на почвата и беритбата накрая. Разбира се и резитба през зимния период.
 
- Кои са добрите сортове киви?
- Има различни сортове киви. Самият аз съм отглеждал няколко от тях. Опитът ми обаче показва, че най-добрия и подходящ за България, е сортът Хейуърд. Той е новозеландски сорт с ненадминати вкусови качества. Богат е на витамини и други минерални вещества. Напоследък в България започнаха да се отглеждат нови сортове, които са самоопрашващи се, но техните качества са далеч зад тези на Хейуърд.
 
- Защо да заложим на това растение?
- Моята вътрешна цел и убеждение е, че след като в България има условия за отглеждане на киви, препоръчвам във всеки дом, където може, да се засадят по 3-4 бройки. Това количество ще задоволи нуждите на цялото семейство. Киви е много полезно растение,  то съдържа 10 пъти повече витамини от лимоните и до 50 пъти повече от ябълките.