^

Здраве

A
A
A

Киви алергия

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.04.2024
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Киви алергията е рядко заболяване, което се случва не толкова често, за разлика от алергиите към цитрусови плодове. Но кивито е силен алерген. Алергичните към плодовете могат да причинят не само употребата му, но и вдишването на аромата. Много лекари твърдят, че алергията на киви е сходна в симптомите и хода на заболяването до алергия към ананас, папая и плодове с високо съдържание на витамин С.

Алергията към киви не е много често. Но екзотични плодове, по принцип, доста силни алергени, така че ги използвайте с известна предпазливост.

Тъй като кивият съдържа много витамин С, тогава когато се свържете с плода, можете да получите кожно дразнене, това важи особено за хора с чувствителна кожа. А киселината, която се съдържа в плодовете, води до потока на езика, устните, небето и изгарянето.

Кивито е много полезно, има много витамин С и други микроелементи, които укрепват имунната система на организма. Освен това, при наличие на други видове алергии, както и за лечение и профилактика на други заболявания, често се препоръчва да се консумират тези плодове. Но въпреки всичко това може да се появят различни алергични реакции на самия киви, тъй като той съдържа ензими и специален ензим, наречен актинидин, който насърчава асимилацията на протеини.

Киви са източници на витамин С и антиоксиданти, които помагат на човешкото тяло да развие защитни функции срещу инфекциозни заболявания. Кивито съдържа:

  • Бета-каротин.
  • Манган.
  • Витамин Е.
  • Флавоноиды.
  • Витамин А.
  • Магнезият.
  • Витамин К.
  • Желязо.

Полезни вещества, които се съдържат в плодовете перфектно разпръскват кръвта и предотвратяват образуването на съсиреци в съдовете, което предпазва от сърдечен удар и удар. В 100 грама киви съдържа 312 мг калий, което е 7% от дневния курс. С увереност можем да кажем, че кивито е източник на витамини и минерали, които са полезни за тялото. Но ако kiwi причинява алергии, тогава не могат да се кажат полезните свойства на плодовете.

trusted-source[1], [2], [3]

Причини за алергия към киви

Причините за алергията на киви са скрити в субстанциите, които са в плодовете. Става дума за аминокиселини, салицилати, бензоати. Всички тези вещества причиняват както алергия, така и псевдоалергия. Освен това кивито съдържа тирамин, много алергенно вещество, което може да причини дисбиоза и да провокира развитието на чернодробни заболявания.

Вродената алергия към киви практически не се открива, най-често се получава алергия поради ефекта на няколко стимула. Причината за алергията към киви в наситеността на тялото е определен алерген, например аминокиселини. В резултат на това насищането води до невъзможност на организма да вземе продукта. Алергията към киви може да се прояви под формата на алергичен ринит, да причини подуване на устните, езика, небцето, да предизвика кожен дерматит и малък обрив.

При децата киви алергията е много по-бърза и не толкова болезнена, както при възрастните. При силна алергична реакция може да има повръщане, замаяност, конюнктивит, анафилактичен шок. Причината за алергията към киви се крие в неадекватната реакция на здравия организъм на хистамина и продуктите от неговото производство. Оттогава алергията се оттегля, но е невъзможно да се излекува. Единственото лечение за алергии към киви е пълното отхвърляне на плодовете.

Киви причинява алергии както при възрастни, така и при деца, а причината за алергичната реакция е в веществата, които са в плодовете. Когато се използва киви, струва си да се има предвид факта, че алергичната реакция към кивито може да доведе до колапс. Поради това не се препоръчва да се дава киви на деца под тригодишна възраст и на жени, които имат бебе. Киви причинява алергии, дължащи се на протеин, който се съдържа в екзотични плодове.

Изненадващо е фактът, че действайки като алерген, киви помага за по-лесно прехвърляне на алергии към растенията. Това означава, че някои алергични вещества напълно се припокриват с ефекта на другите. Лекарите смятат, че такава тайна киви се крие във високото съдържание на витамин С. Киви противопоказано да се използва, ако имате гастрит или язва, тъй като малките костите на плода ще предизвика силно дразнене на стомаха.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Симптомите на киви алергия

Симптомите на алергия към киви, подобен на симптомите на плодове, цитрусови плодове, които са богати на витамин С първия симптом на алергия към киви - зачервяване, дебелина обрив, течащ нос, задръствания, кашлица. При тежки случаи на алергична реакция към киви, може би оток на Куинке и дори анафилактичен шок. Последните прояви на алергия към екзотичните плодове - киви изискват незабавно лечение.

Алергията към киви може да причини не само консумацията на продукта, но и миризмата на киви.

Типични симптоми за алергия на киви:

  • изгаряне в устата;
  • подуване и подуване на езика, устните, ларинкса;
  • усещане за "подутини" в гърлото;
  • зачервяване на лигавицата, сърбеж, пукнатини;
  • дерматоза на ларинкса;
  • уртикария;
  • обрив по кожата;
  • повръщане;
  • диария;
  • запек;
  • коремна болка;
  • čihanie;
  • главоболие;
  • треска;
  • хрема;
  • кашлица;
  • хрипота;
  • задух;
  • нарушения на съня;
  • виене на свят;
  • ниско кръвно налягане.

Симптомите на киви алергия може да се появи веднага след като ядете плодове, и може да се появи след известно време. И всеки от тези симптоми би могъл да предизвика дори малко парче торта или лъжица плодова салата, която включва киви.

За да локализирате алергията към киви и малко, за да премахнете симптомите, всяко антихистаминово лекарство ще направи. Много често, за отстраняване на тежките симптоми на алергии, се използват дифенхидраминови инжекции, но таблетките не трябва да се използват, тъй като започват да действат късно. Като систематично лечение на симптомите на киви алергия, сиропи, мехлеми, тинктури, прахове се използват. Но при лечението е много важно да не се подкопават черния дроб и, ако е възможно, да се приемат лекарства, които да го предпазват.

Много е важно не само да се елиминират симптомите на киви алергия, но и да се предотврати тяхното повторно появяване. За да направите това, трябва да потърсите медицинска помощ.

Киви алергия при възрастни

Когато идентифицирате тези характеристики, трябва да спрете да използвате киви и някои от неговите производни. Трябва да се разбере, че киви често се добавя към различни салати, сладкарски изделия, сладкиши.

Алергията към кивита при възрастни е реакцията на имунната система към стимула, вещество, което присъства в плодовете. Възрастните алергии са много важни за откриването на истинската причина за неадекватно поведение на тялото. За тези цели се правят алергични тестове, получените данни ще могат да кажат точно дали има алергия към киви при възрастни.

В допълнение към алергиите към киви, възрастните често са алергични към ядки, цветен прашец от растения и дървета, моркови, мляко и много други. Също така, проблеми с тялото може да предизвика и зърнени култури. Алергия към киви, се препоръчва да се елиминира напълно от диетата на цитрусови плодове и храни, които съдържат голяма доза на витамин С Алергия към киви при възрастни е свързан с отговор на имунната система към аспирин и салицилати. Ето защо, в допълнение към алергиите към екзотични плодове, може да възникнат обриви и подпухналост при използване на праскови, домати, плодове, сливи или краставици.

Да се провеждат изследвания на алергията към киви може да бъде по всяко време, за това е достатъчно да се преминат тестове за алергени и да се направи кръвен тест. Не забравяйте за антихистамините, които могат да премахнат симптомите на алергия. Имайте предвид, че колкото по-високо е нивото на специфичните антитела в кръвта, толкова по-остра и сложна е алергията.

Кръстосани реакции към плодове киви

Има кръстосани реакции към киви, както и много други продукти. При алергии към киви алергичните лекари препоръчват да не се използват ядки и техните различни видове, особено лешници. Бананите, ананасите, папаята и много други екзотични плодове не са желателни. Ако има алергична реакция към киви, трябва да упражнявате известна предпазливост и внимание, когато опитате нов екзотичен плод.

trusted-source[8], [9],

Детето е алергично към киви

Алергичните лекари не препоръчват да се яде киви на малки деца на възраст до пет до шест години и да се избягва под каквато и да е форма. Острите алергични реакции към кивито при децата са много вероятни, така че почти всички педиатри предупреждават младите родители, че малките деца не трябва да ядат киви, а в децата кивито може да предизвика дори анафилактичен шок.

Ако детето е алергично към киви или алергична реакция към някакъв продукт, родителите се паникьосват. Научно е доказано, че причините за безпокойство, дължащи се на алергична реакция към киви, имат основа, тъй като плодовете могат да причинят тежка алергия.

Най-големият шанс за алергия към киви е при деца на възраст под пет години. Проведе се научен експеримент, в който участваха стотици доброволци, включително деца. Установено е, че при 70% от децата се е появила алергия към киви. Важно е фактът, че децата са използвали плодовете за първи път в живота си, но те все още стават заложници на алергии. При детето алергията върху киви се показва под формата на подпухналост на езика, дерматоза на гърлото и гърлото, оддишки и силна кашлица. Учените казват, че алергията към киви причинява плодов сок и протеин, който е в киви.

Ако преди кивито е бил екзотичен рядък плод, сега той може да бъде закупен по всяко време на годината и във всеки магазин. Според статистиката, едно дете от десет, сигурен съм, че любимите му плодове са киви. Но това не е причина да забравяме потенциалната опасност от алергени, които се намират в плодовете. Следователно отношението към консумацията на плодове трябва да бъде изключително предпазливо.

Диагностика на алергия към киви

За да диагностицирате алергията към киви, можете да изследвате само симптомите. Така че, симптомите на киви алергия са ограничени до разстройство на стомаха, сърбеж на кожата, диатеза и кожен дерматит. При възрастни алергията на киви се диагностицира поради симптоми като конюнктивит и ринит. Обърнете внимание, ако започнете симптоми на алергия, тогава болестта ще се развие в тежка форма. В особено тежки случаи алергията се придружава от симптоми като повръщане и замаяност. При децата най-правилната диагноза на киви алергия е сърбеж, което води до неправилно функциониране на имунната система и изтощение на тялото на детето.

Навременното диагностициране на алергията към киви може бързо да елиминира симптомите на болестта и да излекува алергиите, предотвратявайки появата й в бъдеще.

За диагностицирането на алергията на киви се извършва кръвен тест. Кръвта за алергени се изследва по всяко време, за тази процедура не се изисква специална подготовка. Не се изисква премахване на антихистамините: те не могат по никакъв начин да повлияят на резултатите от диагнозата.

С помощта на тестове е възможно да се определи колко концентрирани са антителата в серума. Ако курсът на заболяването е остър, тогава специфичен IgE ще бъде наблюдаван в големи количества. При нормални условия антителата или няма да бъдат наблюдавани изобщо, или броят им ще бъде минимален.

Също така за диагностицирането на алергията на киви, се използва методът на кожни тестове. Каква технология е подходяща за Вас и съответства на индивидуалните характеристики на вашето тяло, се определя от лекуващия лекар-алерголог.

trusted-source[10], [11],

Лечение на алергии към киви

Лечението на алергии към киви трябва да е навременно. Има няколко начина, по които можете да диагностицирате и лекувате алергии. Лицето, което първо се е сблъскало с алергични симптоми, може да обърка болестта с други заболявания. Така че, алергия към киви, в своите симптоми, подобни на инфекциозни заболявания, краста или псориазис. Лечението на алергии към киви включва не само приемане на медикаменти, но и правилно хранене, а именно диета, физиотерапия и масаж.

  • Най-ефективният метод за лечение на алергия към киви е имунотерапията, т.е. Инокулацията, която подготвя тялото за алергени. По време на имунотерапията, алергени се прилагат на пациента в малки дози. Това позволява на тялото да произвежда антитела, които блокират вредните вещества в кивито и им попречи да повлияят на тялото. Като правило, след такъв курс на имунотерапия човек няма алергия към киви и други алергени.
  • Лечението на алергия към киви се извършва и лекарства. За лечение се използват антихистамини, като цетрин, кларитин, ксизал и др. По отношение на продължителността на лечението, това зависи от симптомите на заболяването и може да бъде от една до две седмици до няколко месеца. Има доказани лекарства, които могат да излекуват алергии към киви. Това са тайледи, кромоглин и други препарати, базирани на кромоглицинова киселина.
  • Можете да лекувате алергията към киви и хирургически методи, които помагат за облекчаване на заболяването. Най-ефективният метод за хирургично лечение е екстракорпоралната хемокорекция или гравитационната хирургия. Този метод ви позволява да се справите с всякакви алергии, включително алергии към киви, поради коригирането на кръвния състав. От заразените с кръвни алергени се отстраняват факторите, които причиняват алергенни заболявания и имунна недостатъчност.

Най-ефективният начин за лечение на алергии към киви е пълното отстраняване на алергена от диетата. Екзотичните киви могат винаги да бъдат заменени с плодове и храни, които съдържат същите витамини и минерали. За да определите лечението на алергия към киви, което ще бъде правилно и ще ви помогне да се отървете от болестта, само професионален лекар ще ви помогне.

Ако алергична реакция към киви, разбира се, първо трябва да се спре използването на този екзотичен плод и как контакт с алергена (до степен, че отвръща на удара, дори не беше възможно най-скоро, за да се свърши с вас в една и съща стая, за алергия към киви може да се случи дори и от миризмата му). Веднага пациентът трябва да приеме една от лекарства, антихистамин алергия (подходящо решение Zirteka, tellfasta, tavegila, suprastina т.н. Сега списък антихистамин продаден във всяка аптека е доста обширна).

Zirtek се освобождава на капки и в таблетка. Една таблетка и един милилитър капков разтвор (20 капки) съдържат 10 mg активна активна съставка цетиризин. Zirtek се приема перорално, без да се свързва с времето на поглъщане, измива се с вода в малко количество. Възрастни и деца след дванадесет години с проява на алергия към киви препоръчва да се вземат една таблетка или 20 капки от разтвора. Малки деца на възраст 6 месеца - 2 години - 5 капки, 2 - 6 години - 10 капки.

Такова лекарство като Телфаст за алергия към възрастни киви и деца над 12-годишна възраст използва една таблетка (120 или 180 mg) веднъж дневно. Приемането на лекарството не зависи от храната, таблетката се измива с достатъчно вода. Малките деца на възраст под шест години обикновено не приемат лекарството, от 6 до 11 години Telfast се предписва в доза от 30 mg два пъти дневно.

Спомнете си, че най-добрите лекарства за използване като възможни да се консултира с алерголог, който може да се оцени състоянието ви да зададете дозата индивидуално, въз основа на характеристиките на тялото ви, вашата медицинска история и прояви на алергични реакции.

Вашият втори действие след прилагане на лекарство от редица антихистамин трябва да бъде да се справи с местни симптоми: ако има сърбеж, а след това за смазване на засегнатите места да използват салицилова алкохол или друг алкохол тинктура. Ако пациентът е в anfilaktichesky удар или ангиоедем, до пристигането на линейка е необходимо колкото е възможно повече, за да се гарантира, че въздухът достига белите дробове на пациента. Острата миризма само увеличава бронхоспазма. Най-добрата помощ на жертвите - епинефрин инжекция (неговите линейки и лекари правят първите на пристигане, като в същото време се инжектира венозно преднизолон).

Киви и козметична алергия

В медицинската практика, има случаи, когато козметика, съдържащи екстракт от киви са причинени алергични реакции и причинява кожни обриви и сърбеж на лицето, тялото или главата (в зависимост от козметичен продукт и мястото, където се прилага.) Ако човек е алергичен към киви, той трябва да се избегне шампоани, кремове, дезодоранти и други козметични продукти, базирани на киви или съдържащи екстракти от екзотични плодове.

Предотвратяване на алергия към киви

Ако имате алергия към киви, естествено, трябва да я изключите от вашата диета. Струва си да се обърне внимание на ястия, които могат да съдържат плодови салати от киви, торти, сладкиши. Трябва да се помни, че дори и малко парче киви може да предизвика алергична реакция. Ето защо, следвайте, защото понякога екстракти от киви могат да се съдържат например в сладки, мармалад, крем и т.н. И дори с използването на този плод в такава форма той може да прояви алергия към плодове киви.

Предотвратяването на алергия към киви започва от пълното елиминиране на алергена от диетата. Необходимо е също така да се потърси помощ от алерголог, който ще помогне за диагностицирането на алергия към киви. Предотвратяването трябва да включва хетероалергична диета. Целта на диетата е да се премахне напълно от диетата с високо съдържание на алергени, които също са в киви. Ако след профилактиката алергията отново се почувства, тогава от съотношението е необходимо да се изключат и алергенните продукти. Следвайте тези правила за хранене трябва да бъде в рамките на един месец.

Това означава, че предотвратяването на алергии с киви е не само от терапевтична стойност, но и изпълнява диагностични свойства. Преодоляване на алергията към киви и постепенно привикване на тялото към алерген.

Киви алергията е заболяване, което предизвиква много въпроси. Тъй като е много трудно да се открие алергия към такъв екзотичен плод. Надяваме се, че описаните по-горе симптоми на киви алергия, методи на лечение и методи на превенция ще ви помогнат.

Translation Disclaimer: For the convenience of users of the iLive portal this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.